2016. május 16., hétfő

Bodza üdítő

A bodzavirágzatból készült üdítő télen nyáron fogyasztható. Az illatos virágzatokból tavasszal üdítőt készíthetünk, télire viszont bodzaszirupként tehetjük el.

Bodza üdítő - azonnali fogyasztásra

Hozzávalók:

  • 15 nagyobb virágzat
  • 6 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 3 dkg citromsav
  • 3 citrom
Elkészítés:
A cukrot, a virágokat a vízbe tesszük és naponta többször megkeverjük. A citromok levét facsarjuk bele a vízbe, majd a feldarabolt és kifacsart citromokat is tegyük bele. A virágokat 2-3 napig áztassuk, majd egy tiszta ruhán szűrjük meg. A virágokkal teli ruhát csavarjuk ki, hogy a bodza minden zamata belekerüljön az üdítőbe. Az üdítőbe keverjük el a citromsavat és fogyasztásig hűtőszekrénybe tároljuk.

Bodza szörp (szirup) - télire

Hozzávalók: 

  • 50 virág
  • 8 liter víz
  • 6 kg cukor
  • 1 cs tartósítószer (5 g)
  • 6 dkg citromsav
  • 5 citrom

Elkészítés:
A cukrot, a virágokat a vízbe tesszük és naponta többször megkeverjük. A citromok levét facsarjuk bele a vízbe, majd a feldarabolt és kifacsart citromokat is tegyük bele. A virágokat 3 napig áztassuk, majd egy tiszta ruhán szűrjük meg. A virágokkal teli ruhát csavarjuk ki, hogy a bodza minden zamata belekerüljön az üdítőbe. Az üdítőbe keverjük el a citromsavat. Az üdítőt lezárt üvegekbe tároljuk.



Praktikus tanácsok:

  • keverésre lehetőleg tiszta fémkanalat használjunk (ha fakanalat használunk, az legyen új)
  • lehetőleg olyan edénybe áztassuk a virágokat, amit csak lekvárfőzésre és szörpök készítésére használunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Köszönöm megjegyzését! A SPAM kiszűrése miatt a megjegyzése-üzenete néhány óra múlva jelenik meg a blogon.

Látogasson vissza máskor is, ígérem újabb recepteket fog találni.

Üdvözlettel:
Kiss Katalin